Haklarını aradılar işlerinden oldular
TaÅŸeron bir firmada çalışan otobüs ÅŸoförlerinin kış ortasında iÅŸlerine son verildi. Kapı önüne konulan ÅŸoförler, yaptıkları iÅŸlerden dolayı ödül bile aldıklarını fakat haklarını aramak istediklerinde iÅŸlerine son verildiÄŸini ifade ettiler
Konya BüyükÅŸehir Belediyesi’nin toplu ulaşım hizmetleri için taÅŸeron firmadan aldığı otobüs ÅŸoförleri yasal haklarını aradıkları için iÅŸten çıkarıldı. 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sonrası gösterdikleri gayretten dolayı plaket ile ödüllendirilen ÅŸoförlerin iÅŸine son verildi. Otobüs ÅŸoförleri yasal olan sosyal ve ekonomik haklarını almak için sendika deÄŸiÅŸtirdiklerini, bunun sonucunda ise 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle iÅŸlerine son verildiÄŸini ifade etti. MaÄŸdur olduklarını ve seslerini duyurmaya çalıştıklarını ifade eden ÅŸoförler Merhaba Gazetesi’ni ziyaret etti. Burada konuÅŸan 21 otobüs ÅŸoförü sadece haklarını aradıkları için ekmeklerine mani olunduÄŸunu ifade ederek, “15 Temmuz sürecinde otobüslerimizin başında tanklar önünde sabahlara kadar devletimiz için nöbet tuttuk. Süreç sonrası BüyükÅŸehir Belediyemiz bir plaket ile hepimizi bu davranışlarımızdan dolayı ödüllendirdi. Haklarımızı aradık diye ekmeÄŸimizle oynamanız mı gerekirdi” diye konuÅŸtu.
‘ATILDIÄžIMIZI E-DEVLET’TEN ÖÄžRENDİK’
İşlerinden çıkarılan otobüs ÅŸoförleri adına konuÅŸan Necati Yurdakul, “Haksız ve sebepsiz bir yere iÅŸlerinden uzaklaÅŸtırıldıklarını belirterek, “Bu süreç 6 ay önce baÅŸladı. Biz otobüs ÅŸoförleri olarak sosyal ve ekonomik haklarımızın verilmediÄŸini öÄŸrendik. BİMER’e bir yazı yazarak durumu yetkililere bildirdik. Daha sonra baÄŸlı bulunduÄŸumuz firmaya müfettiÅŸ geldi. Belediye ve firma arasında yapılan sözleÅŸmede bir sorun olduÄŸu tespit edildi. Åžartnamede ‘sözleÅŸme yapılan firma baÅŸka bir firmaya iÅŸ yaptıramaz’ denilirken firma, baÅŸka bir firmaya iÅŸ yaptırıyordu. Bu tespit edildi” dedi. Haklarını aramak için çeÅŸitli sendikalarla görüÅŸtüklerini fakat çeÅŸitli baskılar altında kaldıklarını ifade eden Yurdakul, ÅŸöyle konuÅŸtu: “Son olarak bir sendikaya üye olduk. Bu sendikaya üye olmamızın nedeni tamamen yasal haklarımızı aramaktı. Hiçbir ideolojik amacımız yok. EkmeÄŸimizin derdindeyiz. Olaylar sonrası 210 Halk Ulaşım çalışanına iÅŸten çıkarma, tebligatı yapıldı. Bu ne diye sorduÄŸumuzda sorun yok dediler ama, 1 Ocak 2017 tarihi ile iÅŸlerimize son verilmiÅŸ. Bize bir belge verilmedi. E-devlet’ten öÄŸrendik.”
‘KIÅž GÜNÜ ORTADA KALDIK’
Toplam 24 otobüs ÅŸoförünün iÅŸine son verildiÄŸini kaydeden Yurdakul, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti: “Biz adeta günah keçisi ilan edildik. Bu 24 kiÅŸinin iÅŸine son verilerek, diÄŸer çalışanlara, ‘Hakkınızı ararsanız bunlar gibi iÅŸinizden olursunuz’ denilmiÅŸ oldu. Biz sadece iÅŸimizi yaptık. Hiçbir yanlışımız olmadı, iÅŸimizi aksatmadık. Hakkımızı aradık sadece. Yasal hakkımız olarak iÅŸ yavaÅŸlatma eylemine gidip kontak kapatmayı düÅŸündük fakat vatandaşı maÄŸdur etmemek içini bunu bile yapmadık. Åžimdi karşımızda muhatap bile bulamıyoruz. Belediye otobüs ÅŸoförlerinde 3 farklı kategoride ÅŸoför çalışıyor. Biz en düÅŸük sosyal haklara sahip olanız. En düÅŸük maaşı biz alıyorduk. Girdi çıktı yapılarak tazminat haklarımız yeniliyordu. asgari ücretin üzerinde almamıza raÄŸmen sigortamız asgari ücret gösteriliyordu. Hakkımızı aramaya çalıştık kapı önüne koydular. Åžimdi muhatap da bulamıyoruz. Belediyeye gidiyoruz, ‘ÅŸirketinize gidin’ diyorlar, ÅŸirkete gidiyoruz, ‘Belediyeye gidin’ diyorlar. Vekillerimizden, bakanlarımızdan bu konuya el atmalarını diliyoruz. Kışın ortasında çoluk çocuÄŸumuzla iÅŸsiz kaldık.
Kaynak Merhaba Gazetesi